2012-11-18 23:37

Caroline Wozniacki

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Caro eller Wozzy som hon också kallas är historisk. Hon är den första danska tennisspelaren som nått toppositionen.

Caro föddes den 11 juli 1990 i Odense, Danmark. Vem kunde tro att hon skulle bli rankad bäst i världen. Det blev hon den 11 oktober 2010. Inte nog med att hon var den första danska på den platsen hon var också den näst yngsta spelare inom topp-20 på WTA-touren.

Den 18 juli 2005 blev hon professionell spelare och har till och med 2012 vunnit 20 singeltitlar och två dubbeltitlar. I Grand Slam-tävlingar har hon som bäst nått final och det var i US Open 2009.

Caros spelstil är solida grundslag. Hon går sällan till nätattack och gör få egna misstag. När hon är under press slår hon oftast höga, långsamma returer som ger henne tid att komma i position för nästa slag.

Karriären

2005
I december blev det vinst i turneringen Orange Bowl som räknas som ett inofficiellt världsmästerskap för juniorer.

2006
Det blev flicksingelfinal i Australien Open. Hon tilldelades ett wild card till Wimbledonmästerskapen, men åkte ut i första kvalomgången. Däremot tog hon titeln i flicksingeln i samma turnering. Den första seniortitel kom den 29 oktober i ITF-turneringen i Istanbul. I hennes sista Grand Slam-turnering som junior, US Open, blev hon diskvalificerad i första omgången andra set för att verbalt ha förolämpat en linjedomare. Senare detta år fick hon Hans Justs Idraetspris, som delas ut årligen till en dansk idrottare som är en värdig representant för respektive idrottsgren. Hon blev även utsedd till Året Juniorspelare i Danmark.

2007
Den 4 februari tog hon sin andra ITF-titel och det var i Ortisei, Italien. En månad senare kom den tredje och det var i Las Vegas.

2008
Det blev avancemang till fjärde omgången i Australien Open, men det blev stryk mot Ana Ivanovic. I februari var det dags för Qatar Total Open i Doha, Det var en Tier 1-turnering. Där kom första segern mot en topp 10-spelare, Marion Bartoli. Caqro nådde kvartsfinalen, men var helt chanslös mot Maria Sharapova. Caro vann ett enda game. I franska öppna nådde hon tredje omgången, men fick åter stryk av Ana Ivanovic. I Wimbledonmästerskapen blev Jelena Jankovic för svår i den tredje omgången. Den första WTA-titeln kom faktiskt i Stockholm i Nordea Nordic Light Open i augusti. Hon förlorade inte ett enda set. Det blev stopp i tredje omgången i Peking-OS. Den andra WTA-titeln, som också var den första titeln i en Tier II-turnering skedde i New Haven, Pilot Pen Tennis. I US Open blev det respass i fjärde omgången mot Jelena Jankovic. I Tier III-turneringen AIG Japan Open i Tokyo tog Caro sin nästa titel. Det blev final i Tier III-turneringen i Luxemburg, Nu var Caro rankad på plats 13 på världslistan. Den fjärde ITF-titeln kom på hemmaplan Odense där hon i finalen besegrade Sofia Arvidsson. Vid årsslutet hade Caro nått 12 placeringen. Det innebar att hon på ett år gått upp 52 placeringar.

2009
Det blev förlust i finalen i Memphis mot Victoria Azarenka. Direkt efter spelade dessa två tillsammans i dubbelfinalen och vann. I US Open blev det också final där det blev förlust mot Kim Clijsters.

2010
Trots förlust i fjärde omgången i Australien Open nådde Caro sin högsta placering på världsrankingen, tredje plats. I BNP Paribas Open blev det åter final och åter förlust mot Jelena Jankovic, men nu blev hon rankad tvåa. Turneringen efter det var MPS Group Championships där det blev en ny titel i samlingen. Caro deltog sen i Family Circle Cup i Charleston där hon tog sig till semifinalen och fick möta Vera Zvonareva. Vid underläge 2-5 skadade hon sig och tvingades ge upp matchen efter en skada på fotleden. Fotskadan ställde till det på kommande tävlingar. När det sedan blev dags fört franska öppna gjorde hon sitt bästa resultat i den turneringen. Förlust i kvartsfinalen. I E-Boks Sony Ericsson Open i Farum tog hon årets andra titel. Det var första gången Danmark arrangerade en WTA-turnering och det mycket tack vare Caros popularitet i Danmark. I Rogers Cup i Kanada kom tredje titeln för året och földes med den fjärde i Pilot Pen Tennis i New Haven. Det var tredje året i rad hon vann den turneringen. Hon vann US Open Series, en serie baserad på fem turneringar i USA. Hon blev en av bara två kvinnor som tog sig till minst fjärde rundan i alla fyra Grand Slam-turneringar detta år. Den andra var Venus Williams. Femte titeln kom i Toray Pan Pacific Open i Tokyo. Efter att ha vunnit turneringen China Open i Beijing blev hon den femte spelaren som tagit sig till toppen på rankinglistan utan att ha vunnit någon Grand Slam-turnering. Hon slutade året som etta och vann sex titlar. Det var mer en någon annan på touren.

2011
Det blev förlust i finalen mot Vera Zvonareva i Qatar Ladies Open i Doha. Karriärens fjortonde titel kom i WTA Premier Tournaments, BNP Paribas Open i Indian Wells då hon i finalen besegrade Marion Bartoli. En ny titel blev det i Family Circle Cup efter finalvinst mot Elena Vesnina. I Porsche Tennis Grand Prix i Stuttgart blev Julia Goerges för svår i finalen. Nästa titel för året kom i Brussels Open efter finalvinst mot Peng Shuai. Nu hade hon detta år tagit fler titlar än någon annan. Så var det åter dags för turnering i Danmark, E-Boks Sony Ericsson Open. Det gav ännu en titel efter seger mot Lucie Safarova i finalen. I New Haven vann hon sedan nästa titel. Det blev förlust i semifinalen i US Open mot Serena Williams. Även detta år slutade med Caro som etta på världsrankingen.

2012
Detta år har gått sämre för Caro. Hon vann turneringen i Soul i september efter finalseger mot Estlands Kaia Kanepi. I Moskva blev det vinst i finalen mot Samantha Stosur. Året kommer sluta med plats 10 på världsrankingen.

Fed Cup
Wozniacki har deltagit i det danska Fed Cup-laget sedan 2005. Hon har spelat 19 matcher och har vunnit 12 av dem. Wozniacki blev Danmarks yngsta Fed Cup-spelare någonsin då hon, 14 år och 283 dagar gammal, medverkade i landets segermatch mot Serbien och Montenegro 20 april 2005.

Källa: Svenska Wikipedia 18/11 2012